Bezienswaardigheden in Cartagena

Cartagena de Indias wordt met regelmaat de mooiste stad van Colombia en misschien zelfs wel van heel Zuid-Amerika genoemd. Dit is op basis van meningen en dus geheel subjectief. Dat Cartagena zijn bezoekers heel wat te bieden heeft, is een feit. De hele historische binnenstad prijkt tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en ook wijken zoals Getsemani en Bocagrande zijn zeker de moeite waard.

Op deze pagina hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden en hotspots van Cartagena beschreven. Als je een stedentrip naar Cartagena maakt dan zou je deze onderdelen moeten proberen te bezoeken tijdens je vakantie.

Reserveer activiteiten en tours

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Cartagena bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Cartagena.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen in Cartagena
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours in Cartagena via GetYourGuide

Plaza de los Coches

Op het midden van het driehoekige plein Plaza de los Coches kijkt het standbeeld van de stichter van de stad Cartagena, Pedro de Heredia, uit over het levendige komen en gaan van toeristen en locals. Onder de bogen van El Portal de los Dulces, het portaal van de zoetigheden, staan standjes vol snoepgoed en lekkers te lonken naar bezoekers, al dan niet gebracht door de koetsen die op het plein stoppen. Het Plaza de los Coches heeft sinds de stichting van Cartagena in 1533 vele namen gehad en is een belangrijk deel van de huidige stad. Via de Torre del Reloj kom je op dit grootste en meest centraal gelegen plein. De kleurrijke gebouwen en balkons met lange guirlandes van bloemen doen je vergeten dat tijdens het hoogtepunt van het Spaanse Rijk het Plaza de los Coches gebruikt werd als slavenmarkt.

Plaza de los Coches

Getsemani

Ooit werd Getsemani, gelegen buiten de oude stadsmuren, geteisterd door drugsbendes, prostitutie en andere criminele activiteiten. Tegenwoordig is dit een van de meest levendige en kleurrijke buurten van Cartagena, en eigenlijk ook van heel Latijns-Amerika. De pleinen zijn opnieuw opgewaardeerd en de oude gebouwen werden omgetoverd tot kleine boutique hotelletjes. Het hipsterleven viert hier hoogtij met straatartiesten en -verkopers op alle hoeken, prachtige graffiti kunstwerken op de muren en grote glimlachen op de gezichten van de locals. En dat alles op nog geen 10 minuten wandelen van de oude stadsmuren. Alles in Getsemani straalt levenslust en kleur uit. Drink een Cerveza Costena op het Plaza Trinidad of kuier tussen de de vele graffiti muren langs de Calle de la Sierpe. Sinds 2013 wordt hier ook het Internationale Festival van de Urban Arts gehouden, een ware ode aan de stadskunst. Ook dieren voelen zich hier thuis in het Centenario Park, en ‘s nachts kan iedereen zich uitleven op de meest wilde dansfeestjes.

Getsemani

Torre del Reloj

La Puerta y la Torre del Reloj bevinden zich langs de oorspronkelijke ingang van de omwalde stad en zijn sinds jaar en dag een bekende trekpleister voor toeristen. Het ontleent zijn naam aan de Zwitserse klok die sinds 1937 bovenin de toren hangt. Die verving de Amerikaanse klok die de 63 jaar daarvoor op zijn plaats zat. Oorspronkelijk werd de poort beschermd door twee bastions, San Pedro Apostol, intussen verdwenen, en San Juan Bautista. Dat was broodnodig tijdens het koloniale tijdperk toen piraten en zeerovers de Caraïben en Centraal-Amerika onveilig maakten. Cartagena moest zich stevig bewapenen, zowel overland als overzees. De Postklassieke façade van de Torre del Reloj siert zowel het Plaza de Indepencia buiten de muren en het Plaza de los Coches binnenin. Bezoek je Cartagena tijdens de feestdagen, dan moet je absoluut even stoppen bij de Torre del Reloj. Alle muren worden dan overladen met feeërieke lichtjes die je zo in een andere wereld doen wanen.

Torre del Reloj

De oude stadsmuren van Cartagena

Om hun meest belangrijke stad in het Spaanse Rijk te beschermen droeg de Spaanse Kroon in 1586 de Italiaanse Battista Antonelli op om de verdediging van Cartagena op zich te nemen. De werken werden eindelijk afgerond in de 17e eeuw en Cartagena werd een onneembare stad. Van de 20 oorspronkelijke citadellen langs de muren, staan er tegenwoordig nog 16 trots overeind. Bijkomende werken in de 18e eeuw gaven de muren de grootsheid waar ze nu nog om bekend staan. De Kroon telde ruim 20 miljoen Spaanse Real neer om de bouw te bekostigen – dat geeft je alvast een idee van hoe waardevol de stad zelf was en is! Doorheen de tijd hebben de muren vele grootse aanvallen afgeslagen, waaronder die van Baron Pontis in 1697. Je moet toch rekenen op een goeie twee uur om de hele muur te bewandelen. 11 kilometer lang cirkelen de koraalstenen zich rond de oude stad en de haven. Er werd tijd noch moeite gespaard om de metersdikke muren niet alleen functioneel, maar ook prachtig ornaat te maken, met elegante bogen en doorgangen en sierlijke details. Geen wonder dus dat de Oude Stadsmuren en Oude Stad in 1985 werden opgenomen in de UNESCO World Heritage Sites.

De oude stadsmuren van Cartagena

Iglesia de San Pedro Claver

De Iglesia de San Pedro Claver ontleent zijn naam aan het lichaam dat geborgen ligt onder haar altaar. San Pedro Claver stierf in 1654 in Cartagena nadat hij vrijwel zijn hele leven wijdde aan het bekeren en kerstenen van de zwarte slaven in Nieuw-Granada. Zowel de kerk als het bijbehorende klooster liggen aan het gelijknamige plein in het zuiden van de oude stad. Vooraf droeg de kerk de naam van San Juan de Dios en San Ignacio de Loyola. De kerk is deel van een geheel van religieuze gebouwen onder het Klooster van San Pedro Claver en het archeologische museum. De bouw duurde van 1580 tot 1654. De huidige Dom werd gebouwd in 1921, een ontwerp van Lelarge. Het orgel en het koor van de kerk werden gebaseerd op dat van de Aartsbasiliek van de Heilge Johannes Lateraan in Rome. De façade van het hele bouwwerk behoort tot de rijkste en meest monumentale van Cartagena en vormen een schril contrast met de strenge decors binnenin.

Iglesia de San Pedro Claver

Museo del Oro Zenu

Het Museo del Oro Zenu is onderdeel van het grotere netwerk van het Museo del Oro in Bogota. Het museum huisvest een collectie van precolumbiaanse, gouden kunstwerken gemaakt door de oorspronkelijke Zenu bevolking. Bezoekers maken als het ware een reis doorheen de tijd en leren zo over de geschiedenis van het goud, de betekenis voor de stad en hun oorsprong. Ook het Zenu volk, dat de Caraïben 2000 jaar geleden domineerde, en hun manier van leven komen aan bod. Je leert zo meer over hoe ze deze fijne en gedetailleerde kunstwerken maakten. De collectie bevat ook goud dat aan land werd gebracht door piraten en verkenners doorheen de eeuwen. Een bezoekje aan het museum is bovendien gratis, gesponsord door de Colombiaanse Nationale Bank.

Museo del Oro Zenu

Uitzicht vanaf Convento de la Popa

Het Convento de la Popa bevindt zich bovenop de hoogste heuvel van Cartagena, zo’n 150 meter boven de zeespiegel. Van hieruit heb je een prachtig zicht over de hele stad en het prachtige blauwe water van de Caraïbische zee. Het klooster dankt zijn naam aan de vorm van de heuvel, die lijkt op de boeg van een schip. Letterlijk vertaald betekent het dan ook Klooster van de Boeg. Augustijnen bouwden het klooster en de kapel van Nuestra Señora de la Candelaria de la Popa in 1607. Oorspronkelijk niet meer dan een houten kapel, maar samen met de omwalling werd ook dit bouwwerk later verstevigd. Het klooster zelf is niet noodzakelijk de beklimming waard, maar de vergezichten over de stad des te meer.

Plaza de la Aduana

Plaza de la Aduana is het grootste en oudste plein van het oude Cartagena. Tijdens het koloniale tijdperk vond je hier alle belangrijke gebouwen van de overheid en haar administratie. Het voormalige Koninklijke Douane Huis werd gerestaureerd en huisvest nu het Stadhuis. Te midden van alle prachtige en kleurrijke gebouwen staat het standbeeld van Christoffel Colombus. In die gebouwen bevinden zich nu vele banken, restaurantjes en geldwisselkantoren. Het Plaza de la Aduana vormt een schitterend decor voor memorabele foto’s tijdens je trip naar Cartagena. Dat decor wordt ook aangewend om openluchtconcerten luister bij te zetten, alsook om extra cachet te geven aan het jaarlijkse Cartagena de Indias International Film Festival. Ook hier vormen de feestdagen het ideale excuus om de stad te overspoelen met lichtjes.

Plaza de la Aduana

Stranden

Met zijn vele wolkenkrabbers kijkt Bocagrande, het rijkste district van Cartagena, uit over zijn prachtige kusten. Het Playa de Bocagrande en de bijhorende strandpromenade dompelen je onder in het levendige strandleven met alle nodige voorzieningen. Wil je echter loungen en luilekker bekomen van een dagje rondkuieren door Cartagena op een wit zandstrand? Dan moet je nog even verder naar Laguito strand of Boca Grande, beiden verwelkomen ze je met open armen. Een klein beetje buiten Cartagena bevindt zich het kleine vissersdorpje La Boquilla. Hier vind je wat meer rust, weg van de wolkenkrabbers, en kan je zelfs een duik tour boeken om de mangroves te verkennen. Ongeacht welk strand je kiest, wees zeker dat je niet te ver weg drijft van de kust, omdat het tij snel gevaarlijk kan worden.

Stranden

Castillo San Felipe de Barajas

Bovenop de heuvel van San Lázaro domineert het Castillo San Felipe de Barajas het uitzicht over Cartagena sinds jaar en dag. Het fort werd strategisch gebouwd zodat de 8 kanonnen en het garnizoen de stad konden beschermen tegen aanvallen zowel vanop zee als vanop land. Het meest indrukwekkende voorbeeld was tijdens de aanval van de Britse Admiraal Edward Vernon toen die 23.000 manschappen en 186 schepen losliet op Cartagena, maar er niet in slaagde om na een belegering van een maand de 3.000 soldaten en 6 schepen van de stad te overmeesteren. De bouw van de driehoekige constructie begon in 1536, met uitbreidingen in 1657 en 1763. Die laatste werd weer uitgevoerd door Antonio de Arévalo. Het Castillo werd vernoemd naar Philips IV van Spanje. UNESCO nam het indrukwekkende gebouw, een typisch voorbeeld van de Spaanse koloniale architectuur, in 1984 op in hun Werelderfgoedlijst.

Castillo San Felipe de Barajas

Bocagrande

Bocagrande is veruit het rijkste district van Cartagena. In zijn vele wolkenkrabbers Bocagrande het merendeel van alle faciliteiten voor toeristen. Je vindt hier hotels, winkels, restaurants, nachtclubs en kunstgalerijen overal waar je kijkt. In het oosten kijk je uit over de Baai van Cartagena, in het westen kijk je uit over de uitgestrekte Caraïbische zee. Langs de noordzijde van het schiereiland bestaan de stranden van Bocagrande uit vulkanische as, die het zand een unieke, grijze kleur geven. Langs de baai loopt een dijk voor wandelaars, en daar vind je ook de marinebasis van Cartagena.

Bocagrande

Uitgaansleven

Als je nog energie over hebt na een hele dag ronddwalen door de straten van Cartagena, moet je zeker gaan proeven van het nachtleven in de stad. De artisanale marktkramers van overdag maken ‘s nachts plaats voor performers in alle kleuren, geuren en maten. Wees niet verbaasd als je tijdens het eten plots een serenade krijgt van Michael Jackson! Geniet, doe mee, ga op in het heerlijke nachtleven. Overal zijn gezellige en authentieke cafés met hun eigen identiteit waar je met andere toeristen en locals kan genieten. De meest befaamde plaats is het Café del Mar. Bovenop de oude stadsmuren geniet je hier van heerlijke gastronomie, cocktails en wijn terwijl de zon langzaam ondergaat in de azuurblauwe wateren. Wie de toeristische drukte liever wat mijdt, kan ook altijd terecht in Getsemane. Daar vind je Café Havana: de beste plaats voor Caribisch dans, legendarische cocktails en live optredens. Zelfs Hillary Clinton sprong hier al binnen! Ook de Bazurto Social Club verwent je graag de hele avond lang. Met authentieke gerechten ontdek je wat Cartagena voor culinaire rijkdom te bieden heeft, waarna je alle zorgen wegspoelt met overheerlijke tropische cocktails, allemaal met hun eigen, unieke toets.

Havana Club

Las Bóvedas

Las Bovedas, letterlijk vertaald als De Kluizen, was het laatste grote bouwwerk dat werd afgerond in Cartagena. Je vindt de kleurrijke bogen in het San Diego district in de stad. Rond 1800 ontwierp de Spaanse ingenieur Antonio de Arevalo de zevenenveertig indrukwekkende bogen en drieëntwintig elegante domen, oorspronkelijk gebouwd als wapenopslag voor het fort en het lokale garnizoen. Later werd het gebouw ook gebruikt als kerkers tijdens de burgeroorlog. Menig gevangene voelde het water daar letterlijk aan zijn lippen: doordat het gebouw zo dicht bij de zee ligt, kwamen de kerkers onder water te staan bij hoogtij. Tegenwoordig dient de unieke architectuur als achtergrond voor de vele souvenir kramers die hun waren aanprijzen onder de bogen. Je vindt hier alles gaande van kleine hebbedingetjes, over hangmatten tot zelfs grote schilderijen. Voor ieder wat wils.

Bovedas