Cartagena bezoeken

Je hebt besloten of je bent aan het overwegen om Cartagena te bezoeken. Dan is het handig om te weten hoe je het beste naar Cartagena reist en waar je het beste kunt overnachten. Ook is het interessant om te weten wat je kunt verwachten op het gebied van eten en drinken. Deze informatie en nog meer hebben we voor je verzameld op deze pagina over het bezoeken van Cartagena als toerist of als zakenreiziger. Doe er je voordeel mee op het moment dat je je vakantie of reis naar Cartagena gaat regelen. De eerste tip is om vooral even een kijkje te nemen op onze pagina met handige tips voor Cartagena. Daar lees je onder andere over de veiligheid, vaccinaties en andere praktische zaken.

Waarom Cartagena bezoeken?

Een vraag die waarschijnlijk veel bezoekers aan deze website beantwoord willen zien worden is waarom ze een vakantie naar Cartagena zouden moeten boeken. Het is altijd lastig om voor iemand anders te spreken. De persoonlijke wensen, het referentiekader van waaruit iemand reist en het te besteden budget zijn belangrijke factoren om te bepalen waarom een bestemming wel of juist niet de moeite waard is om naartoe te gaan.

Wij denken dat Cartagena vooral leuk is voor wie op een ontspannen manier kennis wil maken met Colombia of Latijns-Amerika in het algemeen, waarbij het strand niet centraal staat. Ja, je kunt hier prima naar het strand, maar er zijn in het Caribisch gebied zeker mooiere stranden te vinden. Denk dan bijvoorbeeld aan Aruba, Punta Cana, Jamaica of Cancun om zo maar een paar bestemmingen te noemen. Wat dit soort bestemmingen niet hebben is een historische koloniale binnenstad die enorm de moeite waard is. Het ‘centro historico’ is de grote toeristenmagneet die Cartagena zo bijzonder maakt. Er zijn weinig koloniale steden in Latijns-Amerika terug te vinden die zo goed intact zijn als Cartagena. Bijkomend voordeel is dat het ommuurde oude centrum ook nog eens een veilige plek is. Niet iedere stad in Latijns-Amerika leent zich ervoor om dag en nacht op straat rond te kunnen lopen.

Cartagena

Voor wie Colombia wil bezoeken is Cartagena vaak ook de beste optie. Hoofdstad Bogotá is vooral erg stads en daardoor voor toeristen minder aantrekkelijk. Enorm in opkomst is Medellín. Na het verdwijnen van het drugskartel van Pablo Escobar is Medellín een heel stuk veiliger geworden, ook voor toeristen. Medellín bezoek je eerder voor de wat rauwere kant van Colombia en voor de omgeving die zich prima leent voor allerlei excursies.

Terug naar Cartagena. Toegankelijk, sfeervol, veilig en boeiend. Dat zijn de belangrijkste redenen om deze Colombiaanse stad te bezoeken. Als je een rondreis door Colombia maakt dan heb je aan pakweg twee dagen in Cartagena genoeg om de belangrijkste hoogtepunten te zien en de sfeer te proeven. Het interessante deel is compact, waardoor je niet zoveel tijd nodig hebt. Wil je uitgebreider kennis maken met de stad of ook de stranden in de omgeving bezoeken, dan kun je je hier prima een dag of drie, vier tot een hele week vermaken. Langer dan een week in Cartagena zouden wij alleen maar aanraden als je een hotel met een goed zwembad hebt. Omdat het voor toeristen interessante gebied van de stad vrij compact is, hoef je daarvoor geen hele week hier te blijven.

Waar overnachten in Cartagena?

Toen wij voor de eerste keer naar Cartagena gingen hebben natuurlijk eerst gezocht waar we het beste konden overnachten. Wat we vooral teruglazen was het vrij ongenuanceerde antwoord ‘overnachten moet je alleen doen in het historisch centrum, in Getsemani of in Bocagrande’. Zo simpel is het niet. Ten eerste zijn er meer wijken in Cartagena waar je als toerist prima kunt overnachten. Verder is het wel handig om te weten wat je in welke wijk kan verwachten. Wat voor soort hotels/hostels zijn er en wat is er in de directe omgeving te doen? Dat zijn allemaal vragen die wij op onze pagina over overnachten in Cartagena uitgebreid beantwoorden.

Kosten

Cartagena is voor onze begrippen geen dure bestemming. Het kost je natuurlijk het nodige geld om er naartoe te vliegen, maar ter plaatse kun je je kosten enorm binnen de perken houden. Belangrijk is om het dure wisselkantoor op de luchthaven te vermijden. De ongunstige wisselkoers zorgt ervoor dat je dan zomaar vijftig procent duurder uit bent met je uitgaven in Cartagena. Beter is om ter plaatse geld uit de geldautomaat op te nemen of om vooraf in Nederland je Colombiaanse pesos te bestellen. De wisselkoers van de peso is ten opzichte van de euro redelijk stabiel. Colombia is economisch gezien een redelijk stabiel land dat niet zo snel last zal hebben van hyperinflatie, wat weer invloed heeft op de waarde van de peso ten opzichte van de euro of de dollar. Nu de Amerikaanse dollar genoemd is, is het handig om te weten dat de Colombiaanse peso de officiële en gebruikelijke munteenheid is. Als je ergen toch met dollars kunt betalen, dan is dat altijd tegen een ongunstige koers. Denk hierbij aan tientallen procenten verschil in je nadeel.

Een flesje koel water kost je gemiddeld 50 cent, een biertje een euro en een goede kop koffie ergens tussen de 1,00 en 1,50 euro. Uit eten kan al voor een paar euro, maar als je de betere restaurants opzoekt dan gaat de prijs omhoog. Toch ben je in Cartagena nog steeds minder kwijt dan in Europa. Reken op 12 tot 16 euro voor een biefstuk of lekker stuk vis, een euro of 6 tot 8 voor een portie sushi (rol van 8 tot 10 stuks) en ongeveer 5 tot 8 euro voor een voorgerecht.

Taxi’s zijn goedkoop, maar let wel op dat je een goede prijs afspreekt. Buiten de vaste standplaatsen ben je als toerist vogelvrij wat betreft de taxitarieven. Binnen Cartagena is een 10 tot 15 duizend pesos het maximum. Voor een rit van of naar de luchthaven zou je normaliter niet meer dan 20 duizend pesos moeten betalen.

Overnachten in een goed hostel is mogelijk voor 10 tot 20 euro per persoon voor een slaapplek op een slaapzaal. Wil je een privékamer? Reken dan op 40 tot 60 euro voor een tweepersoonskamer. Hotels zijn er te vinden vanaf enkele tientjes tot honderden euro’s per nacht. Voor Cartagena geldt dat de middenklassehotels vriendelijk geprijsd zijn, maar dat je voor de luxere hotels vaak ineens een stuk meer betaalt. Tweehonderd euro per kamer per nacht voor een tweepersoonskamer in een boetiekhotel is geen uitzondering. Ze zijn het vaak wel meer dan waard, dat is natuurlijk ook niet onbelangrijk.

kosten

Eten en drinken

Als je in Cartagena gaat eten dan zal het je opvallen dat het aanbod van restaurants vrij divers en internationaal is. Italiaans, Peruviaans, Spaans en Japans zul je vrij veel tegenkomen. De populairste restaurants bieden vaak een soort van ‘fushion gerechten’. Denk hierbij onder andere aan Japans met Peruviaans of Arabisch met Colombiaans. In Cartagena zijn ook een aantal internationale fastfoodketens actief zoals McDonalds, Burger King, Domino’s en Subway.

Handig om te weten is dat bijgerechten zoals aardappelen, friet of rijst niet altijd vanzelfsprekend zijn hier. Dit verschilt een beetje per restaurant. Hetzelfde geldt een beetje voor de porties. Soms zijn ze zo groot dat je het amper op krijgt, terwijl je ergens anders zou willen dat je toch ook een voorgerecht besteld had.

De kwaliteit van het eten is over het algemeen goed, zeker als je in de toeristische gebieden gaat eten. Met de hygiëne is het over het algemeen goed gesteld. Dat betekent niet dat je zomaar alles zou moeten eten in Cartagena. Op dit soort bestemmingen blijft het altijd oppassen met rauwe vis, rauw vlees en ongeschilde groenten en fruit. Bacteriën waar de lokale bevolking resistent tegen is, kan voor een toerist soms buikloop ten gevolg hebben. We spreken uit eigen ervaring. Zeker weten doe je het natuurlijk nooit, maar vermoedelijk heeft bij ons een portie sushi in een goed aangeschreven restaurant ervoor gezorgd dat we de dag daarna het toilet veelvuldig hebben moeten bezoeken.

Je moet zeker proberen om een keer lokaal eten te proberen. De Colombiaanse keuken kent allerlei gerechten die gebaseerd zijn op maïs, bakbanaan en allerlei tropische vruchten. Qua vlees zul je eerder varken en kip terugvinden in de gerechten dan rundvlees. In tegenstelling tot landen als Brazilië, Argentinië en Uruguay is het aantal plekken waar je een goede steak kunt eten in Cartagena relatief beperkt. Ze zijn er wel, maar je moet wat meer je best doen om deze plekken te vinden. Omdat Cartagena aan zee ligt staat er hier vaker vis op de menukaarten. Vis is vers en relatief goedkoop. Voor de visliefhebber natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid om van allerlei vissoorten te kunnen genieten. Opvallend is dat je in de toeristengebieden vaak zalm op het menu ziet staan. Deze vissoort wordt niet in de wateren rond Cartagena gevangen maar moet geïmporteerd worden.

eten

Op het gebied van drinken is koffie natuurlijk de absolute nummer één in Cartagena. Koffie is het grootste legale exportproduct van Colombia. De Colombiaanse koffie is geliefd vanwege de hoge kwaliteit bonen die hier vandaan komen. Je kunt dan ook op iedere straathoek van Cartagena goede koffie drinken. Als het al niet in een koffiebar of andere horecagelegenheid is, dan kun je altijd nog terecht bij de straatverkopers die rondlopen met thermoskannen met koffie en melk. Andere niet-alcoholische dranken  die in Cartagena veel gedronken worden zijn thee (vaak lokaal geteeld), verse vruchtensappen en allerlei suikerhoudende limonades. Op straat kun je voor een prikkie verse limonade kopen. Als je van zoete koolzuurhoudende dranken houdt dan moet je zeker ook de lokale cola eens proberen: Colombiana.

koffie

Op het gebied van alcoholische dranken kun je in Cartagena de bekende internationale merken krijgen. Kijkend naar sterke drank dan zie je dat er vaak een vrij ruim aanbod van verschillende soorten rum kunt krijgen. Grote merken zoals Bacardi en Havana Club doen het goed, maar ook Zacapa rum uit Guatemala wordt op veel plekken geschonken. Als je een echte rumliefhebber bent zouden wij je graag aan willen raden om voor lokale rum te gaan. In Colombia wordt heerlijke rum gemaakt. Het zijn vooral de amberkleurige rumsoorten die geliefd zijn in Colombia. Witte en de Jamaicaanse -stijl donkere rum zijn hier minder populair.

Als je liever een glas wijn drinkt dan is de kans groot dat je geïmporteerde wijn uit Chili of Argentinië voorgeschoteld krijgt. Er wordt in Colombia wel wijn geproduceerd, maar op zo’n kleine schaal dat je Colombiaanse wijn niet zo snel in een doorsnee restaurant op de kaart zult zien staan.

Bier wordt in Cartagena vooral gedronken om de dorst te lessen. Daarom is het aantal speciaalbieren zeer beperkt. De meeste bieren die in Cartagena geschonken worden zijn zogenaamde ‘lagers’. Internationale bieren die veel verkocht worden zijn Corona en ons Nederlandse Heineken. Ook Stella Artois wordt op vrij veel plekken verkocht. Wij zouden er eerder voor kiezen om lekkere lokale bieren te drinken. Drie merken kom je veel tegen: Club Colombia (vrij smaakvol maar wel verfrissend), Aguila (de beste dorstlesser) en BBC (Bogota Beer Company).

aguila

Vliegen naar Cartagena

Veruit de beste manier om vanuit Nederland naar Cartagena te komen is per vliegtuig. De andere opties zijn zo lastig dat we die hier niet eens willen bespreken. Met het vliegtuig kun je in theorie in ongeveer tien uur tijd van Amsterdam naar Cartagena vliegen. In de praktijk is dat wat lastig, omdat de enige maatschappij die rechtstreekse vluchten van en naar Cartagena aanbiedt op de heenweg een tussenlanding op Bogota inlast. Daardoor ben je op de heenweg tegen de veertien uur aan reistijd kwijt. De terugvlucht is wel echt rechtstreeks, waardoor deze nachtvlucht je binnen de tien uur weer terug in Nederland brengt.

Als je een vliegticket bij KLM boekt dan zijn er ook andere reisschema’s mogelijk. Door de intensieve samenwerking met Air France en de Panamese luchtvaartmaatschappij Copa Airlines zijn er ook constructies mogelijk met overstappen in Parijs en/of Panama-Stad. De reistijd kan hierdoor oplopen tot twintig uur of meer.

Om je wat zoekwerk uit handen te nemen kun je via sites zoals Skyscanner of Cheaptickets vliegtickets zoeken bij een groot aantal luchtvaartmaatschappijen en speciale ticketsites. Zo vind je snel en gemakkelijk de goedkoopste vliegtickets naar Cartagena.

Wie op zoek gaat naar vliegtickets naar Cartagena die kan nog andere routes vinden. Vaak vlieg je dan met een combinatie van verschillende maatschappijen. Het bijzondere is dat de goedkoopste tickets soms de tickets zijn waarbij je de meeste vluchten en kilometers maakt. Dit is het gevolg van de prijspolitiek die de airlines hanteren.

vliegverbindingen met Cartagena

De goedkoopste vliegtickets naar Cartagena

Wil je zo goedkoop mogelijk naar Cartagena vliegen? Dan kun je natuurlijk via allerlei dealsites, vliegticketsites en ook via de luchtvaartmaatschappijen wachten op een aanbieding. Zo houdt KLM twee keer per jaar zogenaamde Werelddeal Weken waarbij er soms wel honderden euro’s korting op een deel van de vliegtickets gegeven worden. Het nadeel van deze acties is dat je vaak niet van tevoren weet wanneer deze Werelddeal Weken eraan komen, of Cartagena wel tussen de aanbiedingen zit en of de data waarop jij wilt reizen ook tegen de kortingsprijs beschikbaar zijn. Het wachten deze koopjes is niet altijd de beste wijze om het goedkoopste ticket in handen te krijgen.

Wat vaak aantrekkelijk kan zijn is om een pakketreis naar Cartagena te boeken. De totaalprijs is dan vaak gunstiger dan wanneer je losse vliegtickets en accommodatie boekt. Zo kun je bij TUI volledige vakanties naar Cartagena boeken waarbij je comfortabel met KLM vliegt.

Bekijk Cartagena vakanties bij TUI

Aankomst op de luchthaven

De internationale luchthaven van Cartagena is niet groot. Het doet me denken aan Eindhoven Airport. Je gaat niet via een slurf het vliegtuig uit, maar je gaat via een trap naar buiten om te voet naar de aankomsthal te lopen. Daar ga je eerst langs de migratieambtenaar om je stempel in je paspoort te krijgen. Vervolgens kom je langs een taxfree shop voor je bij de bagageband terecht komt. Dan volgt de uitgang via de douane. De enige voorziening die je verder nog hebt zijn twee wisselkantoren waar je via een zeer slechte wisselkoers geld kunt wisselen. Er is geen enkele geldautomaat waar je geld op kunt nemen.

Als je direct contant geld nodig hebt (Colombiaanse pesos) dan zijn er twee opties: je laat je naaien door een wisselkantoor hier of je bestelt in Nederland alvast je pesos. Dat kan via GWK Travelex.

Bestel Colombiaanse pesos (0% commissie)

Het enige wat je verder nog aantreft zijn de taxi’s. Allemaal gele officiële taxi’s die je graag naar jouw bestemming in Cartagena brengen. Ze werken met flexibele vaste prijzen. Dat betekent eigenlijk dat de tarieven nergens zichtbaar zijn en dat ze ter plaatse bepalen wat het tarief voor jouw is. Dure sieraden, horloges en kleding doen de prijs vaak wat stijgen. Laat je niet gek maken en probeer zeker te onderhandelen.

vliegen naar Cartagena

Vervoer in Cartagena

Binnen Cartagena is het aantal mogelijkheden om je te verplaatsen beperkt. Je hebt de keuze uit wandelen, de taxi nemen, de bus of met een huurauto rond gaan rijden. Als je alleen naar Cartagena reist dan moet je je afvragen of je wel een auto nodig hebt. Het wordt een ander verhaal als je meerdere keren naar Playa Blanca of een andere strand wilt reizen dat wat verder van de stad af ligt, als je een rondreis door Colombia maakt of als je hotel juist dermate ver van de stad verwijderd is dat het voordeliger is om met een huurauto heen en weer te rijden dan taxi’s te gebruiken.

Binnen de stad zelf kun je eigenlijk bijna alles te voet doen. Als je binnen het ommuurde historische centrum overnacht dan bevinden de meeste dingen zich op loopafstand. Zelfs naar Bocagrande zou je kunnen wandelen, maar de goedkope taxiprijzen zorgen ervoor dat de meeste mensen dit met de taxi doen. De taxi is in Cartagena een prima vervoermiddel. Ze zijn volop beschikbaar en naar onze maatstaven vooral goedkoop. Een ritje binnen de stad kost je gemiddeld zo’n drie euro. Reis je van of naar de luchthaven van Cartagena? Dan ben je ongeveer het dubbele kwijt. Maak wel duidelijke prijsafspraken met de taxichauffeur, want taximeters kennen ze hier niet. De ‘vaste’ tarieven die gehanteerd worden blijken in de praktijk nogal flexibel te zijn.

taxi's wachtend op klanten

De bus is een nog goedkoper alternatief voor de taxi. De bus is echter ook trager en je moet wachten tot er een bus aankomt die jouw route rijdt. Een taxi zet je exact af waar je moet zijn. Vraag je dus af of de bus voldoende toegevoegde waarde biedt ten opzicht van de taxi. De authentieke Colombiaanse halfopen bussen worden alleen nog maar voor toeristische doeleinden ingezet. De hedendaagse bussen zijn dicht, nog bijna net zo kleurrijk en tegenwoordig wel voorzien van airconditioning.

De ritprijs betaal je aan de chauffeur of diens assistent. De iets duurdere ‘colectivo’ is voor toeristen eigenlijk amper de moeite waard. Dit zijn minibusjes die gaan rijden zodra ze vol zijn. Daarbij wordt iedereen op zijn of haar bestemming afgezet. Kijkend naar de verhouding kosten/efficiëntie is het beter om een taxi te nemen.

Hop on, hop off bus

Een handige vorm van transport voor toeristen is de hop-on-hop-off bus. Deze semi-open dubbeldekker bussen rijden een vaste route door Cartagena. De focus ligt daarbij op de toeristische zones en op de belangrijkste bezienswaardigheden van Cartagena. De toeristenbus begint rond een uur of 9 in de ochtend te rijden en rijdt door tot het begin van de avond. Dat gebeurt met een frequentie van ongeveer 45 minuten. Onderweg kun je uitstappen bij iedere halte van deze bus en later weer opstappen wanneer je dat wilt. Dat kun je gedurende geldigheid van je ticket onbeperkt doen. De tickets zijn normaliter twee dag geldig. Dus geen 48 uur, maar echt twee kalenderdagen. Als je je ticket aan het einde van de dag koopt dan heb je er net iets meer dan één dag profijt van.

Wij zijn niet overal een groot fan van dit soort toeristenbussen. In Cartagena is onze mening echter positiever. Dat komt ten eerste omdat de prijzen van de tickets nog enigszins betaalbaar zijn en ten tweede is het een ideale manier voor wie in Bocagrande of Castillogrande verblijft om de rest van de stad te zien. Andersom is het voor mensen die in het historisch centrum verblijven een ideale manier om het modernere deel van Cartagena te ontdekken. Tijdens de rit krijg je via een audiogids informatie over Cartagena en de plekken die je passeert. Dat geschiedt in zes verschillende talen waaronder Engels.

Er zijn volop plekken in Cartagena waar je verkopers aantreft van tickets voor de hop-on-hop-off bus van CitySightseeing Cartagena. Er zijn echter ook haltes waar geen verkooppunt is en waar je ook geen verkopers van kaartjes op straat aantreft. Het is daarom handig om vooraf je tickets voor de hop-on-hop-off bus vooraf via internet aan te schaffen.

Koop tickets voor de hop-on-hop-off bus van Cartagena

hop-on-hop-off bus

Excursies

In en rond Cartagena zijn er verschillende excursies waar je aan deel kunt nemen. Zo kun je de stad zelf leren kennen door een stadstour met gids te boeken, je kunt aan allerlei bootexcursies deelnemen en er zijn verschillende uitstapjes naar mooie plekken in de omgeving zoals bijvoorbeeld Playa Blanca of de Rosario-eilanden te maken. Voor foodies is er een speciale Cartagena Foodie Tour, waarbij je tijdens een rondwandeling van een paar uur te maken krijgt met het lokale Caribische eten. Een echte aanrader!

Je kunt je excursies op straat boeken via verkopers die daar rond lopen. Je kunt ook je excursies en tours vanuit Cartagena op je gemak via internet reserveren. Op die manier kun je alle informatie goed doorlezen en je oriënteren op het aanbod. Door middel van het lezen van reviews kun je zien hoe anderen een bepaalde excursie bevallen is.

Bekijk alle tours en excursies in Cartagena