De geschiedenis van Cartagena

Cartagena is een belangrijke havenstad in Noordwest Colombia. Deze hoofdstad van Bolivar dankt zijn naam aan de gelijknamige Spaanse stad. Cartagena kent een rijke geschiedenis die dateert uit 7000 jaar voor Christus. De stad heeft een koloniaal karakter. Naast belangrijk voor de economie is Cartagena ook een ware toeristische trekpleister.

De Oudheid

Het gebied rondom Cartagena bestond al ruim 7000 jaar voor Christus. Dit is gebleken uit opgravingen die later verricht werden. Toch is Cartagena pas veel later ontstaan. Dit gebeurde om precies te zijn in de 16e eeuw. Spaanse ontdekkingsreizigers hebben in die tijd tevergeefs geprobeerd om een aantal steden op te zetten in het gebied. Dit lukt echter pas op 1 juni 1533. Het was Pedro de Heredia die het startschot gaf om de stad te bouwen. Deze Spaanse conquistador hanteerde daarbij een redelijk harde hand.

Wie niet van Spaanse komaf was werd zonder pardon verbannen. Dat ging zowel op voor de indianenstammen als de slaven, maar ook ongehoorzame burgers werden uit de weg geruimd. Er werd in die tijd vooral Afrikaanse slavenhandel gedreven in de hoofdstad van het compartiment Bolivar. Na deze gebeurtenis groeide Cartagena snel uit tot vooraanstaand handelscentrum. Het is dan ook geruime tijd zeer belangrijk geweest voor de verbinding tussen Spanje en Zuid-Amerika.



Cartagena in de 16e en 17e eeuw

Tijdens de 16e en de 17e eeuw ontdekte ook de Zilvervloot de voordelen van de havenstad. De haven van Cartagena werd één van de belangrijkste stops voor het konvooi. De kostbaarheden die de Spaanse Koloniën verzameld hadden in Amerika, werden eens per jaar door de Zilvervloot verscheept naar Spanje. Dit kwam uiteraard onder de aandacht van boekaniers die al snel de weg wisten te vinden naar Cartagena. Het duurde dan ook niet lang voordat de stad geplunderd werd.

Dit gebeurde in 1585 door de Engelse kaper en ontdekkingsreiziger Francis Drake, en later in 1697 door Jean Baptiste du Casse. Een admiraal en slaven transporteur van Franse komaf. In de 17e eeuw was het de Engelse admiraal Vernon die zijn troepen de opdracht gaf om de stad te veroveren. Met een geweld van maar liefst 186 schepen die ruim 2.000 kanonnen aan boord hadden, rukte Edward Vernon verder op. Dit deed hij in samenwerking met een 6.000 koppig marinekorps.

Het was Blas de Lezo die Vernon forceerde om de aanval af te slaan. Dit kwam door de weerstand van de Lezo én de bevolking van de stad Cartagena. Vernon staakte zijn aanval toen kolonel Carlos Suillars de Desnaux een ontzettingsleger inzette. De aanval staat ook wel bekend als de Battle of Cartagena de Indias. Cartagena komt daarmee voor meer dan 275 jaar onder Spaans bewind. Het oude fort dat door de Spanjaarden werd gebouwd, Castillo San Felipe, is daar nog een stille getuige van. Dat is gelijk de reden waarom er tot aan de dag van vandaag nog veel koloniale invloeden te vinden zijn in de stad.

geschiedenis

Recente geschiedenis

Edward Vernon leidde van 1750 tot 1808 de Zilveren Eeuw. In deze periode kende Cartagena een forse economische groei. Ook de bevolkingsaantallen en de politieke macht groeide. Hier kwam direct een einde aan in 1808 toen er een behoorlijke crisis gaande was in het Spaanse Rijk. Dit wordt ook wel de Mutiny of Aranjuez genoemd. Er kwam een einde aan het Spaanse tijdperk in Cartagena.

De stad werd op 11 november 1811 onafhankelijk verklaard. In 1815 werd de stad door Simon Bolivar ingenomen en geblokkeerd. Dit gebeurde omdat de naastgelegen stad Santa Marta gerecupereerd moest worden. Na een belegering van bijna twee jaar werd Cartagena overgegeven aan de strijdkrachten van Bolivar. In 1824 komt er een einde aan de onafhankelijkheidsoorlog. Tot aan 1898 was de welvaart en groeiende economie van Cartagena ver te zoeken.

Richting de 20e eeuw begon de stad weer op te bloeien. Het Republikeinse tijdperk brak aan en er werd flink geïnvesteerd in architectuur en het bedrijfsleven. In 1984 kwamen de oude stadsmuur en het fort van Cartagena op de Unesco Werelderfgoed lijst te staan. Daarna ging het hard met de groei van de Colombiaanse stad. Tegenwoordig is Cartagena een bruisend stad met nog steeds veel koloniale invloeden en goed bewaard gebleven historische architectuur.