Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Cartagena op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.
Een goede reisgids over Colombia kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Het aantal reisgidsen over Cartagena zelf is vrij beperkt. Let op dat de info actueel is. Een editie die tien jaar oud is kan niet meer kloppen omdat informatie redelijk snel achterhaald of inaccuraat kan zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.
Documenten
Om naar Cartagena te reizen is een geldig Nederlands (of ander E.U.-paspoort) voldoende. Zorg dat je paspoort in ieder geval geldig is totdat je het land verlaat. Bij binnenkomst in Colombia krijg je een stempel in je paspoort waarmee je maximaal 60 of 90 dagen in het land mag verblijven. Dit inreisvisum is gratis. Als je langer dan 90 dagen in Colombia wilt verblijven dat heb je wel een toeristenvisum nodig.
Douane
Als je naar Cartagena reist krijg je te maken met een aantal douaneregels. Zo mag je voor een waarde van maximaal 10.000 dollar aam contant geld bij je hebben, zowel bij binnenkomst als bij vertrek.
Bij het verlaten van Colombia is er een vrij strenge controle op drugssmokkel. Colombia is de grootste producent van cocaïne. Omdat er op grote schaal smokkel van deze harddrug plaatsvindt, controleert de douane zeer intensief. Bij het vermoeden dat je drugs smokkelt kunnen er röntgenapparaten ingezet worden om de binnenkant van je lichaam te controleren.
Drinkwater
Je kunt niet overal in Colombia zomaar water uit de kraan drinken, maar in Cartagena is dat geen enkel probleem. Het kraanwater in Cartagena is veilig om te drinken en smaakt vrij neutraal. Tafelwater in restaurants en ijsblokjes in je drinken hoef je dan ook niet te vrezen tijdens je vakantie in Cartagena. Zodra je buiten de stad kunt kunnen de watercondities wel anders zijn en is het raadzaam om mineraalwater uit flessen te drinken.
Elektriciteit
Het elektriciteitsnetwerk in Cartagena kent een voltage van 110 Volt. De meeste Europese apparatuur kan hier wel mee overweg, zoals opladers van mobiele telefoons, camera-accu’s en laptops. Het opladen geschiedt door het lagere voltage wel in een lager tempo, waardoor je meer tijd nodig hebt om op te laden.
Men werkt hier met de zogenaamde Amerikaanse stopcontacten en stekkers: twee platte pinnen die iets dichter bij elkaar staan dan de twee ronde pinnen van de Europese stekkers. Om ‘onze’ stekker te gebruiken heb je een adapter of wereldstekker nodig. In sommige moderne internationale hotels zie je universele stopcontacten waar onze stekkers ook in passen. Reken hier niet al te veel op en neem een aantal adapters of reisstekkers mee.
Feestdagen
In Cartagena (en de rest van Colombia) zijn het vooral katholieke feestdagen die op de kalender staan. Daarnaast worden er nog een aantal andere feestdagen gevierd zoals Nieuwjaarsdag en de Dag van de Arbeid. Tijdens de officiële feestdagen zijn veel winkels in steden gesloten. In de hotels merk je er vaak weinig van. Daar is het ook tijdens de feestdagen ‘business as usual’.
Dit zijn de feestdagen in Cartagena:
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
25 maart (*) – Día de San José
maart/april – Palmzondag, Witte Donderdag en Goede Vrijdag
maart/april – Pasen (zondag & maandag)
1 mei – Dag van de Arbeid
mei/juni – Día de la Ascención (*)
mei/juni – Corpus Christi
29 juni (*) – San Pedro y San Pablo
20 juli – onafhankelijkheidsdag
15 augustus (*) – Maria Tenhemelopneming
12 oktober (*) 0 Dia de la Raza
1 november (*) – Allerheiligen
11 november (*) – Onafhankelijkheid van Cartagena
7 december – Dia de las Velitas
8 december – Maria Onbevlekte Ontvangenis25 december – Kerstmis
Bij alle feestdagen waarbij een sterretje (*) staat wordt de feestdag naar de eerstvolgende maandag verschoven als deze niet al op een maandag valt. Op die manier ontstaat er een lang weekend van drie dagen waarbij vrijwel iedereen vrij is.
Fooien
Het geven van fooien is gebruikelijk in de horeca. Je hoeft daar zelf niet aan te denken: de ‘propina’ wordt vrijwel overal standaard aan de rekening toegevoegd. Hoewel je denkt dat het een verplichte fooi is, is dat niet het geval. Je hoeft de ‘propina’ niet persé te betalen, maar de meeste mensen doen het wel. Meer geven dan de fooi die op de bon aangegeven staat mag natuurlijk ook.
Taxichauffeurs spreken vaste tarieven af. Daar hoef je geen fooi bovenop te gooien, maar het mag wel.
Kamermeisjes en -jongens rekenen op een fooi van ongeveer 3000 tot 7000 per dag. Laat die fooi achter op het hoofdkussen zodat het duidelijk is waarvoor het bedoeld is.
Geld
In Colombia betaal je met de Colombiaanse peso (COP$). In tegenstelling tot een aantal andere Latijns-Amerikaanse landen is de Amerikaanse dollar geen gangbare valuta in Colombia. De koers van de peso varieert wel wat ten opzichte van de euro. Als je kijkt naar de wisselkoers van de afgelopen jaren dan krijg je ergens tussen de 3000 tot 4000 peso voor een euro. Op de website van GWK Travelex kun je de actuele koers bekijken en direct Colombiaanse pesos bestellen. In dat geval heb je in ieder geval al wat contant geld als je in Cartagena arriveert. Mochten er problemen zijn met de geldautomaten dan zit je in ieder geval niet zonder contant geld tijdens de eerste dag(en).
Er zijn voldoende geldautomaten te vinden in Cartagena. Vooral in het centrum zijn er voldoende plekken te vinden waar je geld uit de automaat kunt trekken. De meeste bankpassen moeten in de meeste geldautomaten werken, mits je pas wel op ‘wereldprofiel’ staat. De opnamelimieten zijn vrij laag, reken op 400.000 tot 800.000 pesos per dag. De limiet kan per bank verschillen.
Wissel nooit geld op straat! De kans is groot dat je te weinig geld krijgt, dat je vals geld ontvangt of dat ze je portemonnee op klaarlichte dag van je afpakken waarna je met lege handen achterblijft.
Wil je met een creditcard betalen? In grote steden zoals Cartagena is dat over het algemeen geen enkel probleem. Het gebruik van creditcards is daar in de toeristische sector, in de horeca en in de grotere winkels vrij normaal. Visa is de meest geaccepteerde creditcard in Colombia, gevolgd door MasterCard.
Gezondheid
In een redelijk groot deel van Colombia komen door muggen overgebrachte ziektes voor zoals malaria, zika, dengue en chikungunya. In Cartagena en omgeving komt op het moment dat we dit schrijven geen malaria voor. Omdat de situatie kan veranderen is het raadzaam om de actuele situatie te controleren bij gespecialiseerde instellingen zoals een havenziekenhuis, de GGD of websites die kundig advies kunnen geven op het gebied van vaccinaties en reizigersziektes. Het is in ieder geval raadzaam om gedurende de hele dag muggenwerende spray of lotion met de werkzame stof DEET te gebruiken. Op die manier verklein je de kans om door muggen gestoken te worden.
Veelvuldig geadviseerde vaccinaties voor Colombia (inclusief Cartagena) zijn DTP, Gele Koorts en Hepatitis A. Ook de Hepatitis B en Rabiës vaccinaties kunnen nuttig zijn.
Als je met voorgeschreven medicijnen naar Colombia wilt reizen dan is het handig om vooraf te controleren of deze medicijnen toegestaan zijn om mee te nemen naar Colombia.
Om de medische kosten in Cartagena te dekken is een reisverzekering met medische dekking aan te raden. Belangrijker is misschien nog wel de dekking van eventuele repatriëringskosten. Bij een reisverzekering zitten verlies en diefstal van goederen en geld vaak ook inbegrepen. Als je zo’n claim in wilt dienen heb je een politierapport nodig.
Gidsen
De kans is groot dat je op straat aangesproken wordt door gidsen die jouw rond willen leiden door Cartagena. De vraagprijzen zijn vaak hoog, gerust 80 tot 100 euro voor een wandeling van twee tot drie uur. Als je weet dat een gemiddeld maandsalaris in Colombia een paar honderd euro is, dan snap je dat dit veel te hoge prijzen zijn. Vooral als men vermoedt dat je een cruisepassagier bent dan willen ze de hoofdprijs hebben. Ga sowieso onderhandelen over de prijs, maar spreek ook duidelijk af wat er allemaal bezocht gaat worden, hoe lang de tour duurt en dat de gids voldoende Engels spreekt. Misschien wel het allerbelangrijkste: spreek duidelijk af dat er geen winkels bezocht worden. Anders heb je kans dat je binnen een kwartier bij een souvenirshop of een emerald-winkel binnen staat waar de gids zijn commissie krijgt over wat jij aankoopt. Betaal de gids niet vooruit. Spreek af dat je na afloop betaalt. Op die manier zorg je dat hij/zij de gemaakte afspraken nakomt.
ID-plicht
In Colombia ben je verplicht je te kunnen legitimeren als daar door een politieagent om gevraagd wordt. Het is echter verstandig om miet met je paspoort rond te gaan lopen, maar om een kopie bij je te dragen. Dat is in 99% van de gevallen voldoende.
Internet
Internet is in Cartagena beschikbaar via het mobiele netwerk en op veel plekken ook via wifi. Hotels, hostels, restaurants en bars bieden wifi vaak gratis aan. Je moet dan wel even om het wachtwoord vragen. Ga je via het mobiele netwerk online dan is het goed te weten dat de kosten hiervoor door roamingkosten hoog kunnen zijn. Als jouw provider goedkope buitenlandbundels heeft dan kun je de kosten een stuk drukken. De hoeveelheid data is dan wel beperkt. Ga je over die limiet heen dan betaal je veel meer voor iedere Mb aan dataverkeer. Een andere voordelige optie is het aanschaffen van een mobiele SIM-kaart met data. Dat kan op verschillende plekken in Cartagena.
Openbare toiletten
In Cartagena zul je amper openbare toiletten tegenkomen, met uitzondering van in winkelcentra en op het strand van Bocagrande. Musea en horecabedrijven zijn vaak wel uitgerust met een toilet dat door klanten gebruikt kan worden. De hygiënische condities lopen erg uiteen.
Reserveer activiteiten en tours
Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Cartagena bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Cartagena.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen in Cartagena
💳 te reserveren zonder creditcard
activiteiten en tours in Cartagena via GetYourGuide
Straatverkopers
In Cartagena zul je volop geconfronteerd worden met straatverkopers. Zonnebrillen, water, bier, limonade, sigaretten, sigaren, hoeden, sieraden, excursies…. je kunt het niet opnoemen of het wordt wel verkocht. Je zult dan ook snel aanleren om ‘no, gracias‘ te zeggen. Gaat het om koffie, limonade, water of snacks dan hoef je over het algemeen niet zo op je hoede te zijn. Op het moment dat men andere producten aanbiedt dan probeert men bij toeristen bijna altijd om ze een poot uit te draaien. Dat geschiedt op verschillende manieren. De meest voorkomende wijze is door teveel geld te vragen voor een dienst of product. Dat doen ze vrijwel standaard. Ga dus altijd onderhandelen en bepaal vooraf goed voor jezelf wat de maximumprijs is die je wilt betalen.
Wees vooral op je hoede voor mensen die je aanspreken met ‘hello my friend’ of ‘where you from’. Dit zijn vaak mannetjes die klanten ronselen voor winkels, restaurants en excursies. Ze willen eerst je vertrouwen winnen en je daarna meelokken naar de zaak waar zij commissie van ontvangen. Meestal betaal je teveel of krijg je een dienst of product van inferieure kwaliteit.
Taal
Spaans is de officiële taal van Colombia, dus ook de algemene spreektaal in Cartagena. Met wat basis-Spaans kun je al redelijk ver komen als je een vakantie in Cartagena viert. In hotels en in de horeca zijn er mensen die Engels spreken, maar ga er niet standaard vanuit dat iedereen de Engelse taal machtig is.
Tijdsverschil
Op het moment dat je naar Cartagena reist, krijg je te maken met tijdsverschil. Tijdens onze wintertijd is het in Cartagena 6 uur vroeger dan in Nederland. Op het moment dat in Nederland de zomertijd ingaat dan wordt het tijdsverschil 7 uur. Dat is vanaf de laatste zondag van maart en duurt tot de laatste zondag van oktober. Op dat moment gaat in Nederland de wintertijd weer in en wordt het tijdsverschil gereduceerd van zeven naar zes uur. Het verschil tussen zomertijd en wintertijd wordt veroorzaakt omdat men in Colombia niet aan een zomertijdregeling doet.
Veiligheid
Over de veiligheid in Colombia in het algemeen en Cartagena in het bijzonder wordt veel geschreven. Het is dan ook een veel gestelde vraag onder reizigers die Cartagena willen bezoeken: ‘hoe veilig is het in Cartagena?’. Laten we beginnen met het antwoord ‘veiliger dan je verwacht’. Als je binnen het historisch centrum of in Bocagrande blijft, tijdens de stille uurtjes in de nacht de straat ontwijkt en niet te koop loopt met dure camera’s of sieraden die heeft niet zoveel te vrezen in Cartagena. Statistisch gezien doet de stad het dan beter dan een gemiddelde Zuid-Amerikaanse stad. Dat komt mede door het inzetten van politie op grote schaal om de straten veilig te houden. Het economisch belang van het toerisme is dermate belangrijk voor de stad dat men er veel aan doet om het voor de toeristen zo veilig mogelijk te houden.
Op het moment dat je de historische binnenstad of andere toeristengebieden zoals Bocagrande, Castillogrande of La Boquilla verlaat dan gelden er heel andere regels. Dan kom je terecht in het echte leven van Cartagena waar armoede heerst en waar toeristen een gemakkelijke en gewilde prooi vormen voor dieven. Als je extra pech hebt krijg je te maken met een overval onder bedreiging van een wapen of met geweld. Wil je bezienswaardigheden zoals het Castillo San Felipe de Barajas en helemaal het Convento de la Popa bezoeken, doe dat dan niet wandelend. Het fort is met de hop-on-hop-off bus of met de taxi prima te bereiken. Ga daar in de buurt ook niet teveel rondwandelen. Een bezoek aan een bar aan de overkant van de straat bij de ingang van het fort is geen enkel probleem, maar loop niet verder de stad in. Voor Convento de la Popa geldt dat je die alleen maar met een taxi moet bezoeken. Om er zeker van te zijn dat je ook een taxi terug hebt is het beter om een taxi in te huren voor de heen- en terugweg inclusief een uur wachttijd bij het klooster. Meer tijd heb je daar echt niet nodig. In de omgeving van het klooster heerst er grote armoede en is het echt niet veilig voor toeristen.