Waar overnachten in Cartagena?

Je wilt een vakantie in Cartagena gaan vieren. Waar ga je dan overnachten? Wat zijn de beste plekken voor een strandvakantie en wat zijn de beste wijken om te verblijven als je meer voor de cultuur naar Cartagena komt? En vaak ook niet onbelangrijk: waar vind je de beste prijs/kwaliteitverhouding? Als we kijken naar onze persoonlijke voorkeur dan verblijven we het liefste in het oude centrum van Cartagena en dan met name in de wijken Centro of Getsemani. Daar zit je in de gezellige drukte van de stad en zijn er altijd wel leuke restaurants of bars op loopafstand te vinden. Wil je wel binnen het centrum verblijven, maar bij voorkeur in een wat rustigere buurt overnachten? Denk dan aan de wijk San Diego die het noordoosten van de ommuurde stad beslaat.

De accommodaties binnen de oude binnenstad hebben vaak geen zwembad of een vrij klein zwembad. Wie echt voor een zonvakantie naar Cartagena gaat die overnacht beter in de wijk Bocagrande. Dit schiereiland ligt direct ten zuidwesten van het centrum. Hier speelt het strandleven van Cartagena zich hoofdzakelijk af. Een andere optie is net noordoosten van Cartagena: La Boquilla. Het strand is hier breder en rustiger. Voor echte strandliefhebbers die van wat meer rust houden een goede optie. Er is rond de hotels zelf weinig te beleven.

Centro

De wijk Centro is de drukste en meest toeristische wijk binnen Centro Histórico. Hier vind je de mooiste pleinen, de oudste gebouwen en de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het is dan ook een geliefde plek om te overnachten. Je zit precies waar het allemaal gebeurt en als bijkomend voordeel slaap je vrijwel altijd in een historisch pand. Het barst dan ook van de boetiekhotels in dit deel van Cartagena. Het ene hotel is nog sfeervoller dan het andere. Als je een beetje geluk hebt dan heeft het hotel een dakterras met een zwembad en/of bar, maar in ieder geval met uitzicht op het oude centrum van Cartagena. Als je een hotel, hostel of B&B in Centro kiest dan zitten er altijd voldoende restaurants, bars en koffiezaken op loopafstand. Omdat het een veilige wijk is kun je hier alles te voet doen, ook ’s avonds.

Onze persoonlijke favoriet is Movich Hotel Cartagena de Indias. Dit luxe boetiekhotel is aangesloten bij Small Luxury Hotels of the World. Het staat garant voor een heerlijk verblijf met a-la-carte ontbijt, comfortabele kamers in een authentiek pand en een zwembad met waarschijnlijk het beste uitzicht van heel Cartagena. De hoofdfoto van onze eigen website is vanaf het dakterras van dit hotel genomen.

Een hotel dat net zo mooi is, is het Sophia Hotel. Dit boetiekhotel heeft een geweldig dakterras met zwembad waarbij je een prachtig uitzicht hebt. Qua inrichting van de kamers behoort dit vijfsterrenhotel tot de beste hotels van heel Cartagena.

Getsemani

De meeste toeristen beschouwen Getsemani als een gezelligere en authentiekere wijk dan El Centro. Deze wijk in opkomst behoort ook tot het historische centrum van Cartagena, maar is minder gepolijst dan Centro. Dat komt omdat Getsemani eigenlijk nog een volkswijk is die door de enorme opkomst van het toerisme meegelift is op het succes van Centro. De wijk waar je eind vorige eeuw als toerist eigenlijk beter niet kon komen is enorm opgeknapt. Dit is nu het hippere deel van Cartagena met leuke bars, nog leukere hostels en sfeervolle restaurantjes. Waar de massa zich vooral richt op El Centro, daar gaat de echte reiziger vooral op ontdekkingsreis door de straatjes van Getsemani.

Overnachten in Getsemani is veilig en goedkoop. Je vindt hier vooral kleinschalige hotels, hostels en B&B’s, waarbij sfeer en karakter de steekwoorden zijn. Ten opzichte van de duurdere accommodaties in Centro bespaar je hier vaak tientallen procenten voor een gelijkwaardige accommodatie, terwijl je volgens de kenners hier eigenlijk beter zit. Hier ervaar je nog een beetje het echte Cartagena.

Wil je leuk en voordelig overnachten in Getsemani? Kijk dan een naar het backpackerhostel Mamallena of het geliefde One Day Hostel. Een heel leuk hotel dat helemaal in de sfeer van Getsemani past is het betaalbare driesterrenhotel Selina Cartagena.

Een heerlijk luxe hotel in Getsemani is het Getsemani Cartagena Luxury Hotel. Dit viersterrenhotel is gevestigd in een prachtig koloniaal pand en geweldig ingericht. De ligging is aan de rand van Getsemani, op loopafstand van leuke restaurants en de belangrijkste bezienswaardigheden van de wijk. Een extra reden om juist voor dit hotel te kiezen is het op het dak aangelegde zwembad. Daar kun je heerlijk afkoelen met een mooi uitzicht op de wijk.

Slaapkamer Getsemani Cartagena Luxury Cartagena

Een andere aanrader binnen Getsemani is het Allure Chocolat Hotel. Ook dit is een comfortabel viersterrenhotel dat van alle gemakken voorzien is. Het hotel ligt aan de rand van Getsemani, vlak bij het congrescentrum en een aantal zeer leuke bars zoals onze favoriete rumbar El Arsenal. Een groot voordeel van dit hotel is dat je in Getsemani zit, maar ook binnen drie minuten naar El Centro loopt. De bushalte van de hop-on-hop-off bus zit vrijwel recht voor de deur. Het letterlijke hoogtepunt is de infinity pool op het dakterras dat een geweldig uitzicht biedt op de baai en de daarachter gelegen wijk Bocagrande.

Allure Chocolat Cartagena

San Diego

De buurt San Diego wordt niet zo vaak vermeld als plek om te overnachten, terwijl dit juist een prima locatie is voor wie wel in het historische hart van de stad wil zitten, maar niet in de drukte die daar soms mee gepaard gaat. San Diego beslaat het noordoostelijke deel van het ommuurde centrum. Het is er iets minder toeristisch dan in Centro en Getsemani, waardoor dit een geliefde plek is voor de rustzoekers. Centro en Getsemani liggen van hieruit gewoon op loopafstand en in San Diego zelf zijn natuurlijk ook wel restaurants en bars te vinden waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje.

Bocagrande

Men noemt Bocagrande weleens het Miami Beach van Colombia. De hoogbouw en de ligging aan het strand doet in eerste instantie wel denken aan de beroemde badplaats in het zuiden van Florida, maar de art-deco architectuur en de unieke sfeer die zo kenmerkend zijn voor Miami Beach ontbreken hier. Dat neemt niet weg dat het moderne Bocagrande een gewilde wijk is om te wonen en voor toeristen om vakantie te vieren. Het strand ligt voor de deur op of loopafstand. In de straten die parallel lopen aan het strand zijn voldoende winkels, bars en restaurants te vinden waar je inkopen kunt doen en waar je voor de inwendige mens kunt zorgen.

Het nadeel van Bocagrande is dat er van authenticiteit totaal geen sprake is. Deze wijk zou in een andere stad of ander land kunnen staan. De Cartageense of Colombiaanse identiteit is er amper zichtbaar. Als je Bocagrande gebruikt als plek om te zonnebaden, te zwemmen en te overnachten is dat prima. Wil je meer authenticiteit rond je accommodatie dan kun je beter voor een hotel of andere overnachtingsplek in de historische wijken El Centro, Getsemani of San Diego zoeken.

Ons favoriete hotel in Bocagrande is het Hyatt Regency Cartagena. Dit luxe vijfsterrenhotel ligt aan de oostelijke kant van de wijk, direct aan de kust. Hierdoor heb je enerzijds het uitzicht op de Caribische Zee en de aanwezigheid van het strand, terwijl je ook nog op een prima afstand zit van het historische centrum. Het grootste winkelcentrum van de stad, Plaza Cartagena, zit direct naast het hotel. Daarin zit ook een bioscoop waar je in de avonduren lekker van een film kunt genieten. Het Hyatt biedt zeer ruime comfortabele kamers. Als je een kamer met oceaanuitzicht hebt dan is het helemaal genieten. Anders heb je altijd nog het fantastische uitzicht dat de infinity pool op de veertiende verdieping biedt. Dit adults only zwembad is één van de beste plekken in Cartagena om van de zonsondergang te genieten. Vanuit het familiezwembad op de twaalfde verdieping heb je overigens hetzelfde uitzicht. Daar is het echter geen infinity pool.

Hyatt Regency Cartagena

Castillogrande

De zuidelijke uitloper van Bocagrande heet Castillogrande. Dit is meer een residentieel gebied waar appartementencomplexen staan. Via sites als booking.com en airbnb.com kun je hier vooral appartementen huren. Ook staan er wel enkele hotels. Castillogrande is iets minder levendig en druk dan Bocagrande zelf. De stranden zijn rustiger en hebben minder golfslag. Daardoor is dit een goede plek als je met jonge kinderen reist. Voor restaurants en winkels moet je vaak wel even naar Bocagrande lopen of een taxi pakken naar Bocagrande.

La Boquilla

Een gebied dat niet zo snel genoemd wordt als plek waar je kunt overnachten is La Boquilla. De namen Zona Norte of Manzanillo del Mar kun je ook wel tegenkomen voor deze wijk. Het is een zone ten noordoosten van het internationale vliegveld van Cartagena. Het is een smalle landstrook met een breed zandstrand waaraan verschillende hotels en appartementen staan. De bebouwing is gemiddeld genomen lang niet zo hoog als wat je in Bocagrande aantreft. Een gemiddeld hotel telt hier ongeveer zeven tot acht verdiepingen. Het grote voordeel van La Boquilla is dat het strand hier veel breder en mede daardoor rustiger is dan dat van Bocagrande.

La Boquilla

Als strandliefhebber ben je hier misschien wel het beste op je plek als je in Cartagena vakantie wilt vieren. Het enige nadeel is dat er in de omgeving weinig te beleven is qua winkels, bars en restaurants. Je bent daardoor vooral aangewezen op wat je hotel te bieden heeft. Als je een all-inclusive vakantie geboekt hebt dan maakt dat helemaal niet uit. Mocht je naar het oude centrum van Cartagena willen gaan dan ben je aangewezen op de taxi. Die brengt je in ongeveer tien minuten naar het historich centrum van Cartagena. Reken op een ritprijs van ongeveer 5 tot 7 euro. Voor de kosten hoef je dat dus niet te laten.

Als je vanuit Nederland een complete all-inclusive vakantie wilt boeken binnen La Boquilla dan kun je bij TUI complete pakketreizen boeken naar hotel Las Americas Casa del Playa. Je kunt hier kiezen of je lekker geniet van het ruime zwembad of van het brede zandstrand dat direct voor de deur ligt. Voor het eten en drinken hoef je de deur niet uit. Je wordt hier helemaal in de watten gelegd wat dat betreft.

Buitenbad Las Americas Casa del Playa Cartagena