Het weer in Cartagena

Hoge temperaturen zijn gegarandeerd als je naar Cartagena reist. Dat is te danken aan het tropische savanneklimaat dat hier heerst. Binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger wordt dit klimaattype aangeduid met de code Aw. Bij dit savanneklimaat heb je te maken met droge winters en wat nattere zomers. De temperaturen liggen het hele jaar door rond de tropische waardes van 30 tot 32 graden Celsius. Na zonsondergang daalt het kwik slechts langzaam, zodat je eigenlijk altijd te maken hebt met zwoele avonden en nachten. De gemiddelde minimumtemperatuur ligt zo tussen de 23 en 27 graden Celsius.

Temperaturen

Zoals in de introtekst beschreven krijg je in Cartagena het hele jaar door te maken met tropische temperaturen. De enige plekken waar je het koel kunt hebben is waar de airconditioning te hoog staat. Het advies is eigenlijk om de airco in de hotelkamer niet te laag te zetten. Een kamertemperatuur van 23 tot 24 graden is eigenlijk prima. Anders wordt het al snel te koel in de hotelkamer. Dat merk je dan vooral als je het hotel verlaat en de buitenlucht in gaat.

Binnen het kalenderjaar zijn de temperatuurverschillen beperkt. Tijdens de koelste maanden liggen de maximumtemperaturen rond de 31 graden Celsius, tijdens de warmste maanden is dat 32 graden Celsius. Een verschil van maar één graad, dus. Voor de minimumtemperaturen zijn de verschillen bijna net zo klein: ongeveer 23 graden in de koelste maanden en twee graden hoger tijdens de heetste maanden.

Kenmerkend voor een tropisch weertype is dat er qua temperatuur amper extremen voorkomen. De laagst gemeten minimumtemperaturen liggen rond de 18 tot 19 graden. De hoogst geregistreerde maximumtemperaturen liggen rond de veertig graden. Het is eigenlijk in iedere maand van het jaar mogelijk dat het kwik oploopt richting deze recordwaardes. De kans dat je te maken krijgt met officiële luchttemperaturen van boven de veertig graden is klein. En geloof ons, daar zit je ook echt niet op te wachten. De normale temperaturen van pakweg 31-32 graden Celsius zijn zeker warm genoeg. In de volle zon zul je het eerder als te warm ervaren.

Luchtvochtigheid

Het is in Cartagena niet alleen warm, het is ook benauwd. Daardoor ligt de gevoelstemperatuur vrijwel continu enkele graden boven de werkelijke temperatuur. Dat wordt vooral veroorzaakt door de hoge relatieve luchtvochtigheid. Die ligt gedurende het hele jaar rond de 80 tot 85 procent. Zolang er een bries uit het noorden waait, waar vooral in de winterperiode sprake van is, dan is het wat aangenamer. De noordelijke wind zorgt ervoor dat de hitte enigszins getemperd wordt. In de tweede helft van het jaar waait het meestal wat minder hard en komt de wind uit verschillende richtingen.

Zeewatertemperatuur

Het zeewater is altijd aangenaam in de wateren rond Cartagena. De Caribische Zee zorgt voor een continue aanvoer van warm zeewater. De koelste zeewatertemperatuur bij Cartagena is 27 graden Celsius. Dat is gedurende de eerste vier maanden van het kalenderjaar. Daarna wordt het zeewater stapje voor stapje wat warmer om uiteindelijk in juli uit te komen bij een zeewatertemperatuur van 29 graden Celsius. Die temperatuur blijft zo tot en met november. Ter vergelijking: aan de Noordzeekust is de watertemperatuur ongeveer 2 tot 5 graden Celsius in de winter tot iets meer dan twintig graden in de zomer.

paraplu's tegen de regen

Neerslag

Cartagena is wat natter dan Nederland. Gemiddeld valt er op jaarbasis iets meer dan duizend millimeter neerslag. Het betreft altijd regen. Neerslag in de vorm van hagel, ijzel of sneeuw komt hier niet voor. Het mooie aan Cartagena is dat de neerslag niet gelijkmatig over het jaar valt. Daardoor heb je te maken met nattere periode en een nadrukkelijk droge periode. Vanaf de derde week december tot halverwege april regent het maar heel af en toe. Er kunnen jaren voorkomen dat het in deze periode langer dan een maand helemaal niet regent. Zo tegen het einde van april breekt het regenseizoen aan. Het regent dan regelmatig. Vaak zijn het buien, soms kun je een ronduit regenachtige dag hebben. In juli en augustus neemt het natte seizoen vaak een klein beetje gas terug, waarna het in de loop van september weer natter wordt. De maand oktober is normaliter veruit de natste maand van het jaar. Reken op gemiddeld 200 t0t 275 millimeter in één maand. Dat is op basis van langjarige gemiddeldes. Er zijn jaren dat de 300 millimeter ruimschoots overschreden wordt.

Zonneschijn

Cartagena is niet alleen natter dan Nederland, de stad is ook zonniger dan ons eigen kikkerlandje. Omdat wolken en zonneschijn elkaar vrij snel af kunnen wisselen kom  je in Cartagena gemiddeld uit op ongeveer 2500 uren aan zonneschijn per jaar. Dat is het aantal uur dat de zon ongehinderd door wolken schijnt. Het gaat dus niet om het aantal uren daglicht.

Als je het aantal uren zonneschijn afzet tegen het aantal uren daglicht, dan is januari het zonnigste. De kans op zonneschijn is dan 75%. De maanden september en oktober zijn het somberste. De kans op zon is dan minder dan 50%. Dat betekent in de praktijk dat meer dan de helft van de tijd het dermate bewolkt is dat de zon niet zichtbaar is.

Weersextremen

In Cartagena heb je niet zo snel te maken met extreem weer. Ja, het is er vaak heet en het kan erg benauwd zijn, maar omstandigheden die ruim afwijken van de lokale norm komen niet gemakkelijk voor. In het absolute noorden van het Caribisch gebied kan koele poollucht nog zorgen voor lagere temperaturen, maar daarvoor ligt Cartagena te zuidelijk. Orkanen die het Caribisch gebied kunnen teisteren in de periode juni tot december kunnen Cartagena ook bijna niet bereiken. De geografische ligging zorgt ervoor dat de stad vrijwel altijd buiten het bereik van dit soort zware tropische stormen blijft. Helemaal onmogelijk is het niet. Als je in de geschiedenis duikt dan zie je dat Cartagena in november 1588 getroffen werd door een orkaan. In de afgelopen eeuw zijn er twee situaties geweest waarbij een orkaan een ongebruikelijk pad nam en redelijk dicht in de buurt van Cartagena kwam.

het weer in Cartagena